Undervisning for innføringsklassene Greveskogen videregående skole
Her finner du tips og informasjon til norsk skriftelig og muntlig eksamen
.
Dresscode! PKP = Pene Klær Påbudt. Dette burde det stått på døren til eksamenslokalet. Sensor er selv kun et menneske som også får førsteinntrykk, og det gjelder like mye i ditt tilfelle som i alle andres. Pene klær er med på å skape et godt inntrykk og image, som på dette tidspunktet er det eneste sensor vet om deg.
Still oppklarende spørsmål! Man blir ofte stilt åpne spørsmål hvor sensoren vil se hvordan man evner å forholde seg til større deler av pensum. Da kan der være smart å stille oppklarende spørsmål med hensikt å dreie spørsmålet inne på de delene av pensum du har spesielt god kontroll på.
Du er en selger! Til eksamen skal du selge deg selv, ikke noe annet. Forestill deg at du skal selge et produkt til sensor. Du må aldri la deg målbinde eller gå tom for ord. Skulle det skje, så hold en kunstpause, lat som du får noe i øyet ("unnskyld meg et lite øyeblikk"), ta av deg brillene og tygg på brillestangen mens du virker tenkende.
Behersk kroppspråket! Når du sitter ved eksamensbordet er det mest naturlig å lene seg tilbake, skli litt frem på stolen, og krysse armene. Det er komfortabelt, men du sender et negativt signal med kroppspråket ditt. Du viser at du har en slapp holdning (sittestillingen), og at du er i forsvarsposisjon (kryssede armer). Sitt heller med hendene på bordet uten å fikle med papir eller penner eller lignende. Du må sannsynligvis ikke sitte hele tiden, så hvorfor ikke reise deg opp og for eksempel bruke tavlen. Bruk kroppsspråket ditt og illustrer poengene dine med armer, bevegelser og kanskje tegninger eller lignende. Da viser du at du gjerne vil kommunisere og at du er engasjert.
Husk at sensor brenner for akkurat dette faget. Hvis du kan overbevise ham om at du også gjør det, har du gjort en god jobb! Les dagens avis! Les alltid dagens avis før du skal opp i eksamen. I løpet av samtalen vinkler du den inn på noe av det du leste til morgenen. Sensoren tenker da: "Det var imponerende! Selv når han har lest til eksamen har han hatt tid til å lese avisen. Det gjør han nok hver dag, så han må nok også følge godt med i timene." Dette er naturligvis kun relevant i enkelte fag, og spesielt relevant i for eksempel samfunnsfagene